Enter
БГ | EN

Доходи от интернет !?! Данъци в интернет ?!?

Спомнете си думите на Бенджамин Франклин, един от най-големите мъже на САЩ: “На този свят неизбежни са само смъртта и данъците”. Не се съмнявайте, че данъчните служби ще ви намерят и в Интернет. Но кога дейността ви в мрежата представлява интерес за данъчните?

Тази статия ще ви даде отговор на няколко базисни въпроса за плащането на данъци и осигуровки за дейност в Интернет. Накратко:
– Ако пиша в Интернет, като изразявам мнението си, представям становище или правя коментар във вид на статия, есе или под някаква друга форма, следва ли да плащам данъци или осигуровки?
-Не, освен ако не получавате нещо в замяна – било то пари, услуги или имущество. Ако получавате нещо в замяна, то вие реализирате приходи от Интернет. Когато получавате приходи от ваши публикации в Интернет, законът изисква да ги декларирате и да се облагат с данъци.
-Ако имам собствена интернет страница трябва ли да плащам данъци и осигуровки?
-Не, освен ако вие не получавате доходи/приходи т.е. пари, услуги или имущество от тази уеб страница. Ако получавате доходи/приходи, следва да ги декларирате и обложите с данъци.
-Ако получавам доходи от сайта си, трябва ли да регистрирам фирма?
-Не е задължително. Доходите/приходите ви от Интернет следва да бъдат облагани с данъци. Това може да стане както когато имате фирма, така и когато нямате такава. При определени обстоятелства е по-добре да регистрирате собствена фирма. Това зависи както от настоящето ви положение, така и от плановете ви за бъдещото развитие. Ако не гледате на доходите си само като на нещо допълнително и имате амбицията това да ви стане основно занимание. Ако печелите от Интернет достатъчно, за да можете да се издържате без да работите на друго място, замислете се да учредите своя компания. Когато работите чрез фирма, изглеждате по-сериозен партньор в заобикалящата Ви бизнес среда. Разбира се, дали да направите фирма зависи от приходите, от разходите, от страничните Ви доходи и от други фактори. Най-добре е да се консултирате със счетоводител, за да анализира различните възможности пред вас. Съветваме Ви задължително да създадете фирма, когато работите в съдружие, независимо от обемите на работа. Така взаимоотношенията Ви с вашият парньор или партньори ще бъдат изчистени от бъдещи неразбирателства.
За регистрация на фирма можете да използвате правната форма „Еднолично дружество с ограничена отговорност” (ЕООД) – когато има един собственик или „Дружество с ограничена отговорност“ (ООД) – когато има двама или повече собственика. Измененията в Търговския закон от 16.10.2009 г. позволяват регистрирането на ЕООД и ООД с капитал минимум 2 лв., което улесни значително регистрирането им. В по-редки случаи при едноличен собственик се използва правната форма Едноличен търговец, познат още като „ЕТ”. Повече за правните форми, които може да използвате за регистриране на фирма вижте в нашия специализиран сайт за стартиращ бизнес тук: www.novo-nachalo.com.
Трябва да знаете също, че притежаването на фирма има и своите неудобства като: разходи за счетоводно обслужване, администриране и загубено време с държавната бюрокрация и др. Консултацията със счетоводител ще ви изясни предимствата и недостатъците за вашия случай.
В някоя от следващите статии ще обясним как да изпълните законовото изискване да декларирате приходи от Интернет и да си платите данъците без да регистрирате фирма.
Без да сме изчерпателни можем да обобщим, че когато получавате приходи от Интернет, законът ви задължава да ги декларирате и да плащате данъци. В някои случаи за вас ще е по-добре да си регистрирате фирма и да плащате тези данъци през нея, а в други – не. Консултант-счетоводителите от В и М Компания могат да ви дадат компетентен съвет кой е по-изгодния вариант за вас. Допълнително предимство за вас е, че при нас може да се консултирате не само със със счетоводител, а и с адвокат. Свържете се с нас сега.

Contact us

V and M Company Ltd

Sofia, 18 “Hristo Belchev” Street, floor 4


Phone: 02/ 981 15 35
GSM: 0892 259 001
e-mail: contact@vm-kompania.com