Enter
БГ | EN

Как се процедира, ако съдружник в ООД прави непарична вноска в капитала на дружеството?

Мой съдружник иска да направи непарична вноска в ООД-то ни, нерегистрирано по ЗДДС. Тази сделка подлежи ли на облагане с ДДС и дължим ли данък за придобиването му?

Здравейте!
От гледна точка на ЗДДС съгласно чл. 10, ал. 1 “Не е доставка на стока или услуга доставката към приобретателя от преобразуващия се, от отчуждителя или от апортиращия в резултат на: 1. преобразуване на търговско дружество по реда на глава шестнадесета от Търговския закон; 2. прехвърляне на предприятие по реда на чл. 15 или 60 от Търговския закон; 3. извършване на непарична вноска в търговско дружество”. Съответно не се облага с ДДС.
Но също така съгласно чл. 132, ал. 1 от ЗДДС “Задължително се регистрира по този закон лице, което на основание чл. 10, ал. 1 придобие стоки и услуги от регистрирано лице.”. Следователно фирмата задължително следва да се регистрира по ДДС ако апортиращият съдружник е регистриран по ЗДДС.
От гледна точка на Закона за Местните Данъци и Такси съгласно чл. 48, ал. 1, т. 9 “Освобождават се от данък: непаричните вноски в капитала на търговско дружество, кооперация или юридическо лице с нестопанска цел”, т.е. не се дължи данък за придобито имущество.

Contact us

V and M Company Ltd

Sofia, 18 “Hristo Belchev” Street, floor 4


Phone: 02/ 981 15 35
GSM: 0892 259 001
e-mail: contact@vm-kompania.com