Enter
БГ | EN

Трябва ли да уведомя първия ми работодател при започване на втора работа?

Здравейте, бих искала да Ви попитам дали е необходимо да уведомя работодателя си /работя на 8 часов работен ден/, ако работя по втори трудов договор /на 4 часа/? Интересувам се дали ще имам право на болничен тъй като съм с малко дете и ако евентуално изляза по майчинство?

Здравейте,

За сключване на допълнителен трудов договор е необходимо това да не е изрично забранено в основния ви трудов договор. В случай че такава забрана не е регламентирана, то не е необходимо да уведомявате основния си работодател, но задължително следва да декларирате това обстоятелство пред работодателя си по втория трудов договор, както и да декларирате осигурителните доходи, върху който се дължат осигурителните вноски.

Относно болничния – след като работите по трудово правоотношение, то ще имате право на болнични при условие че имате общ осигурителен стаж от 6 или 12 месеца в зависимост от вида на болничния. Имайте предвид и че ще е необходимо да ви издават два болнични листа – по един за всяко правоотношение. Ако се има предвид само отпуска по майчинството за гледане на дете, то този отпуск се ползва по едно от трудовите правоотношения.

Надяваме се да сме ви били полезни.
Поздрави!

Contact us

V and M Company Ltd

Sofia, 18 “Hristo Belchev” Street, floor 4


Phone: 02/ 981 15 35
GSM: 0892 259 001
e-mail: contact@vm-kompania.com