Enter
БГ | EN

Трябва ли регистрация по ЗДДС за ЦПО, обучаващ по програми на ЕС?

Притежавам център за професионално обучение към сдружение с нестопанска цел. Ще обучавам курсисти по фризьорство и парите ще ми ги възстановяват от Европейския съюз по програмата “Аз мога”. При достигане на оборот 50 000 лв. следва ли да се регистрирам по ЗДДС?

Съгласно чл. 96 от Закона за данък добавена стойност, всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон.
Съгласно чл. 41 от същия закон, освободена доставка е предучилищната подготовка и възпитание, училищното или университетското образование, професионалното образование и обучение, следдипломното обучение, преквалификация и повишаване на квалификацията, обучението за придобиване на ключови компетентности, предоставяни от институции в системата на професионалното образование и обучение по Закона за професионалното образование и обучение.
Съгласно чл. 18 от Закона за професионално образувание и обучение, центровете за професионално обучение (ЦПО) са институции в системата на професионалното образование.
Извод: Вие сте център за професионално обучение с лиценз и осъществявате освободени, а не облагаеми доставки. Следователно НЕ подлежите на регистрация по реда на ЗДДС, дори и да достигнете оборот от 50 000 лв., защото той е от освободени от данъчно облагане доставки.

Contact us

V and M Company Ltd

Sofia, 18 “Hristo Belchev” Street, floor 4


Phone: 02/ 981 15 35
GSM: 0892 259 001
e-mail: contact@vm-kompania.com